De Mig is niet meer…

Afgelopen zondag weer eens met de Mig gevlogen. Het starten en vliegen ging weer zonder problemen echter het landen was weer een ramp. De 5mm as was nu zeker sterk genoeg maar nu is de gehele neuswielbevestiging in de romp afgescheurd. Langzamer vliegen ging echt niet aangezien ik al tegen de overtreksnelheid aan zat. Conclusie: de kist is gewoon te zwaar! Ik heb daarom alle servo’s en de elektronica eruit gesloopt en de kist verbannen naar de kliko. Nu maar even gaan bezinnen in welke kist ik nu de turbine in ga bouwen want dat turbine vliegen is toch wel erg mooi.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor De Mig is niet meer…

Nieuwe as voor neuswiel

Inmiddels heb ik de as van het neuswiel vervangen door een 5mm gehard stalen pen. De neuspoot is netjes opgeboord naar 5mm en alles zit weer in elkaar. Helaas werkt het weer niet mee om weer een vluchtje te gaan maken.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe as voor neuswiel

Neuswiel te zwak!

Na mijn vakantie wat zaken gerepareerd aan de Mig: koolstof ruderhorns op de flaps gemaakt en het neuswiel uitgebouwd om te kijken wat er aan de hand is. Het 4mm asje was flink krom, dus meteen maar vervangen.
Daarna weer een vluchtje gemaakt. Het starten ging zonder problemen, de flaps werken nu ook goed. Echter kwam ik nog te hard binnen met landen en kwam een stukje veld te kort aangezien ik niet meer kon sturen met het neuswiel. Verder gelukkig geen schade echter het asje van het neuswiel was weer krom; daarom was sturen onmogelijk. Ik ga er nu maar een 5mm asje in zetten. Echter dat betekent dan er flink wat aangepast moet worden.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Neuswiel te zwak!

1e vlucht zit erop!

Vandaag heb ik eindelijk mijn Mig kunnen invliegen! Voor alle zekerheid aan het randje van het veld gaan staan en de Mig aan de staart vastgehouden om de turbine vol gas te laten draaien. Halverwege het veld was de kist al los om netjes te stijgen, na een rondje gevlogen te hebben kwam ik er achter dat er niets getrimd hoeft te worden. Een rol ging eenvoudig echter bij het testen van de flaps ging er iets niet goed; de Mig wilde flink naar links draaien. Dan maar zonder flaps landen. Eerst eens rustig over komen en kijken of het landingsgestel wel goed uitgekomen was, daarna doorstarten en de landing inzetten. De Mig kwam redelijk snel binnen en stuiterde een keer en rolde daarna prima uit. Een hele opluchting dat het allemaal zo goed ging. Toch moeten er nog wel wat dingen gewijzigd worden: een ruderhorn van de flap is afgebroken en wordt vervangen door een carbon ruderhorn. Het deurtje van het neuswiel is gebroken aangezien de veer van het neuswiel te slap is. Ook zit er na een landing al veel speling in het neuswiel dus dat moet ik ook herstellen.

En ook nog het filmpje:

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor 1e vlucht zit erop!

Mig is klaar!

Afgelopen week de ontvanger netjes ingebouwd en de Mig uitgebalanceerd. Wel even schrikken want er moest 500 gram lood in de neus om hem in balans te krijgen. In de woonkamer de Mig even opgebouwd en laten rollen; dit ging niet goed, de wielen van de hoofdpoten hebben te veel speling en lopen tegen de zijkanten van de bevestiging aan. Ik heb pasbusjes gemaakt en nu rolt het wel goed. Vanmiddag de kist meegenomen naar het veld. Helaas veel te veel wind om te vliegen, maar ik wilde wel wat taxi proeven doen met draaiende motor en ook een reikwijdte test. De taxi proeven verliepen zonder problemen; wat een vermogen heeft deze kleine turbine! En wat een schitterend geluid. Ook de reikwijdte test verliep zonder problemen. Nu nog een dag met weinig wind en dan kan ik de Mig gaan invliegen.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Mig is klaar!

Bijna klaar

Flink kunnen opschieten met de romp. De decals van de staart gingen erg lastig, ik hoop maar dat deze blijven zitten. Nu ben ik begonnen met het inbouwen van alle electronica; een hele klus….. Alles zit nu netjes op zijn plek en kan ik de kist deze week in elkaar zetten om uit te balanceren. Helaas door een denkfoutje heb ik een UBec opgeblazen en moet ik snel een nieuwe gaan bestellen.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Bijna klaar

Vleugels klaar

De vleugels zijn eindelijk klaar, helaas zijn er in de bekleding nog wel wat foutjes geslopen. Het werken met epoxy en glassen is moeilijker als PU en glassen. Maar ik vind het wel goed zo; ik wil er zo langzamerhand eens mee gaan vliegen. De romp is bijna klaar: alleen nog de neus rood maken en de spullen inbouwen. De hoppertank zit nu op zijn plek en de plaats voor de ontvanger ben ik nu ook uit. Even de kist in elkaar gezet en een foto maken…. tja lachen op een foto blijft moeilijk voor me.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Vleugels klaar

Romp in de juiste kleur

Het is weer even geleden voor een update…. Toch heb ik lekker kunnen doorwerken aan de Mig. In eerste instantie wilde ik de Mig in de kleuren aluminium en rood maken, echter ik heb verschillende kleuren rood geprobeerd maar géén één werd echt mooi. Dus maar weer weg geschuurd en besloten om de Mig volledig aluminium kleur te maken met wat rode accenten op de neus en staart. De romp is nu klaar op de accenten en stickers na. De vleugels moeten nog aan de onderkant de laatste laag en aan de bovenkant staat deze nog in de grondverf. De canopy staat nu in de grondverf en kan binnenkort afgewerkt worden. De tank heb ik nu gemonteerd met siliconenkit en de ontluchting zit ook op zijn plek.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Romp in de juiste kleur

In de grondverf

Het is weer even geleden dat ik iets geschreven heb. Toch is er gelukkig wel het nodige gedaan aan de Mig: de kist staan nu volledig in de grondverf en op enkele plekjes moest nog wat light filler aan te pas komen voor wat pinholes. Nu nog even grondig schuren en dan kan ik gaan aflakken. Momenteel ben ik nog bezig met het deurtje voor het neuswiel; ruwbouw is deze klaar en de servo zit op zijn plek. Alleen nog de aansturing maken en afstellen. Daarna dit deurtje nog glassen en in de grondverf zetten.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor In de grondverf

Klaar met glassen

Eindelijk ben ik klaar met glassen! Toch wel een flink karwei geweest. Ik ben wel tevreden over het resultaat; zeker omdat het mijn eerste JePe fast-foam kist is. De cockpit is nu ook klaar met een piloot van HK. Ook een extra luikje gemaakt net achter de cockpit, dit plaatje moet eigenlijk vast gemaakt worden echter in de ruimte onder dit plaatje wil ik de telemetrie gaan plaatsen. Er komt een GPS in, een G-force meter en een voltage sensor voor de ontvangeraccu.

Geplaatst in Bouw Mig 15 | Reacties uitgeschakeld voor Klaar met glassen